vineri, 21 noiembrie 2008

Blatul de bucatarie

Dupa ce am facut planul general al amenajarii bucatariei e timpul sa ne gandim la munca propriu zisa, locul unde se taie si se creeaza cele mai fascinante mancaruri, locul cel mai solicitat din intregul mobilier si anume... blatul. Alegerea acestuia este de o maxima importanta intrucat este elementul forte al mobilei de bucatarie. Blatul de obicei se asorteaza cu gresia, pentru o igienizare mai buna este de preferat ca acesta sa aiba o suprafata neteda fara striatii. Atentie! evitati blaturile lucioase - acestea se zgaraie foarte repede. Blatul in general trebuie sa indeplineasca 3 conditii de baza:
  1. rezisenta la acizi (lamaie, vin, otet, sucuri etc)
  2. rezistenta la zgaraieturi (ce spuneam si mai sus)
  3. si rezistent la temperaturile inalte (blaturile termorezistente)
Pe piata romaneasca cele mai recomandate variante pentru blat sunt:
* cuartul composite - acesta este un material arteficial cu o paleta larga de culori, aspectul fiind cel al granitului slefuit si cu o rezistenta mare la factorii mentionati anterior.
* blatul termorezistent - rezistenta la zgaraieturi este buna, la fel si la acizi si temperaturi le inalte. Atentie deoseita trebuie acordata la etansarea blatului unde se imbina cu peretele - spatiu ce permite in timp filtrarea lichidelor si este dificil de igienizat - o solutie ar fi bara contrascurgere apa, vezi aici.
* gresie portelanata slefuita - o solutie cu un aspect estetic deosebit, cu o rezistenta foarte buna la factorii descrisi mai sus, insa costurile sunt putin mai ridicate.
Gama de culori a blaturilor este foarte extinsa si se poate combina cu restul tonurilor din bucatarie, astfel incat sa puteti crea un ambient linistit si placut pentru familia dumneavostra.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu